En el marc del projecte Inno4Agro i amb motiu de la commemoració del Dia internacional de la Dona i la Nena en la Ciència (11 de febrer), el Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida ha cedit, durant un mes, l’exposició ‘Dones que han canviat el món’ a l’institut Torre Vicens de la ciutat de Lleida. Dins del programa d’activitats organitzades per l’Institut, la catedràtica i vicerectora de la Universitat de Lleida (UdL), Olga Martín, va inaugurar la mostra i va fer una xerrada als estudiants de batxillerat sobre ‘Com ser una científica i no morir en l’intent!’.
Amb aquesta iniciativa de difondre la tasca de científiques i tecnòlogues referents, el Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida vol ajudar a fomentar vocacions i augmentar el percentatge d’alumnes en general i de noies en particular que elegeixen estudis de Ciències, Tecnologia, Enginyeries i Matemàtiques (STEM) a l’educació secundària.
L’exposició consta de 21 plafons que inclouen 39 perfils de dones referents en l’àmbit de la ciència i la tecnologia a nivell internacional, tant històriques com actuals. Entre les dones actuals figuren vuit tecnòlogues destacades amb vinculació amb l’Ecosistema Innovador de Lleida i que relacionem a continuació:
- Luisa F. Cabeza, enginyera química i enginyera industrial. Màster en gestió d’empresa i catedràtica de la UdL. Investigadora i experta en emmagatzematge d’energia tèrmica. Amb 7 patents i més de 300 articles publicats.
- Teresa Capell, doctora en Farmàcia. Catedràtica de biotecnologia vegetal a la UdL. Especialitzada en enginyeria genètica de plantes. Autora de més de 150 publicacions i ha contribuït en 4 patents.
- Olga Martín, doctora en Ciències Químiques. Catedràtica de Tecnologia d’Aliments de la Universitat de Lleida. Vicerectora de Recerca i Transferència de la Universitat de Lleida. Referent mundial en processament no tèrmic d’aliments. Pionera en l’aplicació de la tecnologia dels polsos electrònics a Espanya com a mètode per a conservar aliments líquids com els sucs de fruita i la llet.
- Rosa Maria Poch, enginyera agrònoma. Doctora en ciències del Sòl. Catedràtica d’edafologia i química agrícola UdL. Experta mundial en gestió de sòls i aigua. Presidenta del Panel intergovernamental de sòls de la FAO, dedicat als principals problemes del sòl al món, com la desertificació o els impactes del canvi climàtic.
- Teresa Rodrigo, doctora en física experimental. Catedràtica de física atòmica molecular i nuclear de la Universitat de Cantàbria. Una de les físiques de partícules més rellevants. Va contribuir al descobriment del Bosom de Higgs, un dels majors èxits científics del segle XX i a visibilitzar el rol de les dones a la ciència. Distingida com a Filla predilecta de la vila d’Almacelles l’any 2012, va morir a Santander a l’abril de 2020.
- Magda Valls, matemàtica. Directora de l’Escola Politècnica Superior de la Universitat de Lleida. Especialitzada en criptografia i seguretat de la informació.
- Elena Vela Roca, enginyera agrònoma. Màster en processos industrials de fermentació en vegetals i en Administració d’Empreses. Experta en tecnologia de processament de productes lactis. Forma part de l’equip d’innovació global de Danone. Ha participat en projectes innovadors líders a Europa com el llançament de les línies Activia, Actimel, Danacol i Yopro.
- Inmaculada Viñas, doctora en Ciències biològiques. Catedràtica de Tecnologia d’Aliments UdL. Investigadora. Especialista en microbiologia de fruites i verdures. Té 3 patents.
Després de l’Institut Torre Vicens, l’exposició es traslladarà a l’Escola Mestre Ignasi Peraire de Mollerussa on romandrà durant la 2a quinzena de març.
La Asociación de Parques Científicos y Tecnológicos de España (APTE) coordina totes les iniciatives de foment de vocacions STEM dels diferents Parcs associats amb el programa “Ciencia y Tecnología en Femenino” i tota la informació que es va generant es pot consultar al següent enllaç: https://www.apte.org/ciencia-tecnologia-en-femenino